Trainingsaanpak voor ervaren marathonlopers

Ad van Hest van Runshop Greg van Hest geeft advies voor een trainingsaanpak voor ervaren marathonlopers.  Ad: “Als je regelmatig een wedstrijd loopt vraagt dat toch een iets andere trainingsaanpak dan dat je gericht over een langere periode naar een specifiek evenement toewerkt zoals een hele- of halve marathon.

 
Ad van Hest

Advies

Van elke wedstrijd moet je lichaam goed herstellen. Bij een pittige training is dit ook het geval, maar een wedstrijdbelasting is toch anders. Daarnaast is het advies om de dagen voor een race er rekening mee te houden dat je geen al te zware trainingen meer uitvoert. Als je bijvoorbeeld elke zes weken aan een wedstrijd mee doet, houdt dat min of meer in dat je in de week voor je race wedstrijdgericht traint, en de week na je wedstrijd vooral traint in de herstel-modus. Dan blijven er tussen de laatste- en de eerst volgende wedstrijd zo’n vier weken over dat je weer specifiek kunt belasten in het teken van de race die er aan zit te komen.

Regelmatig een wedstrijd lopen heeft als voordeel dat je aan de hand van je laatste prestatie en tijd je trainingen kunt afstemmen, zowel qua snelheid, afstand, tijd etc. Daarnaast gebruiken veel lopers  die voor een speciaal evenement aan het trainen zijn vaak een wedstrijd als extra training. Dat moet je wel kunnen. Er zijn niet veel lopers die met een startnummer op hun borst de ‘handrem’ erop kunnen zetten en een wedstrijd puur als voorbereiding op een ander evenement kunnen volbrengen.

Eigenlijk is het heel simpel, zoals met veel zaken maar vooral voor een sporter, je moet een duidelijk antwoord kunnen geven als je jezelf de vraag stelt: ‘Waarvoor, en waarom doe ik deze trainingsvorm?’ Als je het antwoord daarop schuldig blijft is het raadzaam om terug te kijken naar je vorige trainingen en wedstrijden en je plannen voor de eerst komende weken. Elke training moet in dienst staan van een bepaald doel. Of het nu een heel rustige herstelloop of jogging is van drie kwartier, of een zware heuveltraining waar je min of meer uitgeput van thuis komt. Je moet niet overdrijven maar een grove planning van wedstrijden en de daarbij behorende trainingen is wel een soort luxe, je hebt een houvast een richtlijn. En daarbij is het vooral belangrijk om goed te kunnen luisteren naar je eigen lichaam. Niemand als jezelf weet en voelt beter of je alweer goed hersteld bent van de laatste training of wedstrijd.

Rust

Vaak wordt ‘rust’ niet vermeld in welk trainingsschema dan ook. Maar goed herstellen (rust) is een heel goede ‘training’ die vaak over het hoofd wordt gezien, in welk schema dan ook. Als je regelmatig een wedstrijd loopt, kies dan voor de wat kortere afstanden zoals een 10 kilometer. Het herstel duurt vaak wat korter en de duurbelasting is een stuk minder.

Een halve marathon en zeker een hele marathon vraagt toch een andere aanpak. De marathon afstand is heel speciaal, heel bijzonder, en als je goed voorbereid aan de start wilt staan op deze klassieke afstand wordt een specifieke voorbereiding van ongeveer drie maanden aangeraden, uitgaande dat je de halve afstand in wedstrijdverband goed kunt volbrengen. Vaak kreeg ik in de aanloop naar de marathon de vraag gesteld: ‘Wanneer gaan we 42 kilometer trainen?’ Waarop mijn antwoord altijd was: ‘NIET! Alle trainingen, ook die herstelloopjes van een paar kilometer zorgen ervoor dat je op de dag van de marathon die klassieke afstand kunt volbrengen. Train vooral met plezier, met een glimlach en ontspannen. Forceren levert niets op en brengt je niet dichter bij je hoofddoel. Tijdens een training loop gevarieerd: op de weg, over het asfalt, door het bos, door het duin en over het strand. Overal waar je komt kun je en stukje rennen, ‘Enjoy running’.

Ik wens jou veel succes met de voorbereidingen naar je eigen ‘finish’!”

 

Marathonworld

Voor goed advies kan je terecht bij onze twee betrouwbare partners: PK Runningshop en Runshop Greg van Hest.


Let's keep in touch!

Klik hier!